ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИПРОИЗШЕСТВИЯ ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ И ПРОЛЕТНИЯ СЕЗОН

По време на празници, свързаните с тях поредни почивни дни и през пролетния сезон нарастват опасностите за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, образуване на колони и задръствания; неравности и повреди на пътните платна и банкети; включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци и селскостопанска техника; управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.

В интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки и приятели, “Пътна полиция” Ви предлага да имате предвид следните препоръки:
• Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
• Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.
• Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
• Преди пътувания с автомобила- на гости или към заведение- предварително определете водач от компанията, който ще ви вози, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
• Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.
• Възпрепятствайте и управление на автомобили, мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни и употребили алкохол. При необходимост, потърсете съдействие от полицията чрез тел.166 и 112.
• При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Много по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия.
• При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред.
• Със затоплянето на времето в движението се включват много велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти, каруци и играещи деца. За да избегнете риска, в населените места намалете скоростта и под максимално разрешената.
• При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.
• Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
• При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да можете да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите едва на броени метри пред автомобила.
• При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 или 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
• При топлото време децата Ви ще пожелаят да играят и карат велосипеди навън. Не им забранявайте, но им определете безопасно място за това, като не ги оставяте без надзор.
• В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат неправоспособни мотоциклетисти и мотопедисти, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
• Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
• Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.
• Заради множеството появили се през зимата неравности и дупки се движете със скорост, която да ви позволи да забележите навреме опасното препятствие и да реагирате.
• По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.
• Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.
• При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.
• От обилните валежи по пътните платна са изнесени камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката, което е особено опасно за мотоциклетисти и мотопедисти.

Източник: ОТДЕЛ “ПЪТНА ПОЛИЦИЯ”- ГД “ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ”