Ново силно земетресение в Чили

Вторият трус е бил със сила 7,8 по Рихтер

Ново силно земетресение, според различни източници с магнитут между 7.4 и 7.8 по Рихтер разлюля северната крайбрежна част на Чили - само 24 часа след труса с магнитуд 8.2, ударил страната.

Обявена бе тревога за опасност от цунами, заради което на населението в района бе препоръчана евакуация към вътрешността.

Не след дълго последваха високи вълни по бреговете на Арика, Икике, Патаче, Антофагаста, Писагуа и още няколко града, но няма информация за разрушения.

Епицентърът на вчерашното земетресение с магнитуд 8.2по Рихтер бе на 83 км от крайбрежния чилийски град Икика. Загинаха 7 души, припомня Дарик.

Епицентърът на новия трус отново е бил край град Икике, но по-близо, на 47 км западно от града с население над 200 хиляди души.

Хидрографската и океанографската служба към чилийските ВМС призова хората, които вече са се евакуирали към безопасни зони, да останат там, докато властите не обявят, че могат да се върнат по домовете си.

Президентът на Чили Мишел Бачелет също бе евакуирана от крайбрежния град Арика след новия силен трус. Бечелет пристигна в Арика, за да инспектира щетите, нанесени от вчерашното земетресение, но след новия трус е била евакуирана по спешност към вътрешността на страната. Източник: Инсмаркет

2014-04-03 04:45:12