Нови 85 камери ще ни дебнат по пътищата

Вече няма да можем да се измъкваме безнаказано, ако шофираме с превишена скорост, без Гражданска отговорност, технически преглед или не сме си платили глобите. Мобилни камери засичат всички нарушители в големите градове.

До есента ще бъдат монтирани и стационарни устройства, които в реално време проверяват данните за колата и директно принтират глобата. Заради новите устройства обикновеният радар ще бъде пенсиониран, а катаджиите вече няма да ни спират.

16 мобилни камери вече обикалят около по-големите градове в страната. След месец те ще станат 85. Устройствата ще бъдат монтирани, както в патрулки, така и в цивилни автомобили. Нови 174 стационарни камери ще бъдат поставени по пътищата тази есен.

"Принципа на работа на камерите е чрез разчитане на регистрационния номер и сравняване с горещи списъци. На този етап проверяваме за Гражданска отговорност, в последствие технически преглед, издирвани превозни средства и в бъдеще за граждани, които не са си платили глобите.", заяви комисар Антон Антонов, нач. на отдел "Пътна полиция".

Ако някоя от новите камери ни снима с превишена скорост тя разчита номера на автомобила и проверява автоматично в базата данни на застрахователите, на пунктовете за технически преглед и на МВР за други нарушения. Така можем да се окажем с 3-4 глоби накуп.

При пробното включване на тези камери на изхода на София, само за половин час пътните полицаи са успели да засекат 50 водачи, които не са платили задължителната застраховка Гражданска отговорност.

Глобата за шофиране без Гражданска отговорност е 400 лева. Санкциите ще получаваме по пощата с електронен фиш и снимки. 14 дни е срокът за обжалване. Според статистиката едва 0,2 процента от обжалванията приключват в полза на водачите в съда.

Ефективния контрол като цяло се извършва от автоматизирани уреди и участието на човешкия фактор е минимално за обработка на информацията след нейното архивиране. Така че, човешкия фактор - обичайната позната картинка със спиране на водачите следва да отиде в историята.

По тази причина и доказателствата събрани от машините са трудни за оспорване в съда. Ако предпочетем в 14 дневния срок да платим глобата си, ще ползваме 30% отстъпка.

Източник : Нова телевизия

2012-04-21 11:45:11